5 лева! Цената на хляба лети нагоре, производителите теглят кредити заради тока

Пазарът е неподготвен за драстично поскъпване, ще има съкращения

27.01.2022 | 17:50 Редактор: Тодор Петров

Хлебопроизводители алармират, че теглят кредити, за да погасяват сметките за ток, а оцеляването на бизнеса е под въпрос. До момента поскъпването на хляба вече е 30%, а от следващия месец се очаква ново поскъпване и съкращения.

От бранша алармират, че пазарът е неподготвен за драстично поскъпване, а компенсациите не са достатъчно за оцеляването им. 

"Миналата година по това време плащахме 15 хил. лева, в момента сметката е 62 хил. лв при същото производство. Цената на газта от 2 хил. лв. сега е 9 хил. лева. Цената на брашното през последната една година почти двойно се увеличи. От следващия месец, освен увеличение на цените, предстои и съкращение на персонала", обясни Димитър Людиев - председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите.

В малките частни пекарни увеличението е с около 25%. Така цената на занаятчийския ръчен хляб достига 5 лв. 

"Всичко е скъпо, то не се издържа. Аз слушам по телевизията, пенсионерите се оплакват. Как няма да се оплакваме?! Взех на мъжа ми половината, като почина, обаче сега не мога да свържа двата края. И синът ми е при мен, безработен на 62 години", оплака се пенсионерът Таня Добрева.

От близо 200 пекарни и закусвални в Бургас, около 20 вече са затворили обектите си. Други пък вече са с режим на тока и почти не отопляват помещенията си.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
palkat
преди 2 години
Всичко е договорено между Меркел и Путин на последната им среща. Целта :1.Да стартират инфлационни процеси за да се обезценят парите, да се обезценят депозитите (спестения труд на хората) и заедно с това да се обезценят огромните държани дефицити (заеми).2.Да вдигнат цената на енергията от горива с цел зелената енергия да стане равностойна алтернатива на първата.Това е опасна игра инфлационната спирала не е контролируема, тя е лавинен процес водещ до безредици и войни. Сигнализирай за неуместен коментар