fallback

Медици в Шумен искат затягане на Ковид мерките

Много от пациентите се влияели от антиваксърски изказвания

26.01.2022 | 18:24 Автор: Елеонора Танева

Около 25 общопрактикуващи лекари от Шумен са категорични, че трябва да има повече обекти, в които да се влиза със "зелен сертификат". Те препоръчват и да бъдат ваксинирани учители, социални работници, полицаи, служители в хранителни магазини. Тези предложения медиците са направили пред местната власт.

Зам.-кметът по социална политика и здравеопазване д-р Светлана Маркова отбеляза, че жителите на общината сега се ваксинират най-вече с втори и бустерни дози. 

"Хората явно все още не са убедени, че е по-добре да имат ваксина, отколкото да карат тежко заболяването. Ще премине и тази инфекция, но е много важно как ще протече боледуването. Дали ще се лекуваме в къщи, дали два дни ще ни боли гърлото и ще се почувстваме по-добре, или ще се наложи хоспитализация в болница", каза д-р Маркова, цитирана от БТА.

Друг споделен проблем от една трета от общопрактикуващите лекари, които са присъствали на срещата е, че много от техните пациенти трудно са убеждавани от предимствата да имат ваксина. Като проблем е отчетено, че се отделя много внимание на антиваксърски изяви и на говорене против ваксините в много медии. 

"От лекарите разбрах също, че няма или се намират трудно в аптеките инсулинови игли и спринцовки", допълни Маркова.

Общо 961 потребители от Шумен и селата на общината са подпомогнати към момента по проекта "Патронажна грижа плюс в община Шумен". Дейностите са в две направления - почасови услуги в дома и услуги в условията на пандемия от Ковид-19. Проектът е на стойност 1 147 760 лв. и се финансира от Европейския социален фонд на ЕС.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback