Предлагат актът за раждане да е равносилен на личната карта

Документът ще служи за доказване на самоличност само в определени случаи

26.01.2022 | 14:05 Редактор: Здравко Черкезов
Предлагат актът за раждане да е равносилен на личната карта

Документ за раждане да е равносилен на документ за самоличност. Това предвиждат предложения за промени в Закона за българските лични документи. Те са представите за обществено обсъждане. Други промени са свързани с издаването на шофьорската книжка.

Актът за раждане ще служи за доказване на самоличност само в определени случаи. При загубена, унищожена или открадната лична карта.

Документът за раждане ще се признава като лична карта само при подаване на заявление за издаване на нов документ за самоличност. Други промени предвиждат възможност шофьорската книжка да бъде издавана ускорено и в случаите, когато за първи път я вземаме, придобиваме нова категория, възстановяваме правоспособност след нарушения, предаде БНР.

Законодателите защитават тази мярка със статистиката, че за девет дни са били подадени 2025 заявления за ускорено издаване на шофьорски книжки.

Издадената в чужбина шофьорска книжка може да бъде сменяна с българска, без да се иска копие на документ за завършено образование, гласят други промени. Общественото обсъждане на предложенията за промени в Закона за българските лични документи е до почти до края на февруари.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
1 rate up comment rate down comment 0
Александра
преди 2 месеца
Нека да отпадне изискването за средно образование за шофиорска книшка нали сме в европейски съюз Сигнализирай за неуместен коментар