Какво е бъдещето на БСП след неприетата оставка на Нинова?

Вътрешната опозиция заговори за нов ляв проект, а от ръководството застанаха зад лидера си

24.01.2022 | 19:28 Редактор: Теодора Патронова

Още знакови лица напуснаха БСП на фона на неприетата оставка на председателя на партията Корнелия Нинова в събота. Вътрешната опозиция в столетницата заговори за нов ляв проект, а от ръководството на червените застанаха зад лидера си. 

Той е бил депутат в шест парламента, министър, лидер на групата на левицата в Народното събрание и председател на БСП. Днес Михаил Миков вече не е част от червените редици. Така след повече от 30 години едно от ключовите лица в БСП напуска партията. Решението си взима по няколко причини.

"Очевидно, че БСП не разбира какво се случва с нея. Политическото усещане за обществените нагласи", изтъкна Миков.

Нагласите в партията след оставането на Корнелия Нинова също са различни. Според едни разцепление няма, а лидерът е ясен.

Според други обаче пътят на БСП се чертае не колективно, а еднолично.

"Чувам се с много от бившите си съпартийци. Разочарованието е много голямо. Ще ви кажа според мен защо не се стигна до пряк избор. Прекият избор щеше да направи достояние колко малко са членовете, останали в БСП", подчерта Красимир Янков.

Преди година Красимир Янков напуска БСП и създава нов ляв проект. Други членове, които също са напуснали столетницата, не изключват скоро да бъде сформирана нейна алтернатива.

"Ще има личности, които със сигурност ще направят опит да направят нова перспектива за една социална България. Разговарям с много такива. Въпрос на време е да видим доколко тези разговори ще дадат резултат", каза още Красимир Янков.

Само за година от БСП бяха изключени още Кирил Добрев и Георги Гергов.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК