Засега не се налага затягане на мерките в София, болниците разкриват нови легла

Ще се засили контролът по откриване на контактните лица на заразените

19.01.2022 | 17:51 Редактор: Ваня Кузманова

Втори пореден ден с рекорд на заразените с Kовид-19 - над 11 хиляди са новите случаи, 24% от пробите са положителни. В болници са 5 300 пациенти, в интензивни отделения са над 500. 91 са починалите, излекуваните са близо 1 700. Болниците спешно разкриват нови легла. Засега не се налага затягане на мерките в столицата, стана ясно след заседание на областния щаб в София. 

Над две хиляди са вече Ковид леглата в столицата. 

"Имаме достатъчно свободни легла, които могат да поемат пациентопотока в София", заяви директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев. 

Свободни Ковид легла в детските отделения също има. Ще се разкрият обаче още, ако това се наложи. 

"Не се съмнявам, че от провинцията ще дойдат доста деца, тъй като в провинцията са по-лошо оборудвани болниците, по-лошо е лечението на децата", посочи областният управител на София-град Иван Кючуков.  

В столичната педиатрия има две свободни Ковид легла. Болницата обаче не може да си позволи да разкрие повече от 11. 

"За момента имаме персонал. Тревожна е тенденцията, че все по-голяма част от персонала са или контактни или болни. Добрата новина е, че Омикрон и при децата протича по-леко", каза д-р Благомир Здравков - изпълнителен директор СБАЛ по детски болести в "Проф. Иван Митев" 

За да се сведе до минимум разпространението на заразата, ще се засили контролът по откриване на контактните лица на заразените.

Обмисля се възможността полицаи да следят придружителите на Ковид пациентите в приемните кабинети и да ги подават като контактни в РЗИ. Личните лекари също ще могат да помагат с тази задача. 

Най-голям натиск върху здравната система се усеща в северният централен район. В област Велико Търново, която попада в него, от вчера е спрян плановият прием на пациенти и плановите операции в болниците. 

75% е заетостта на интензивните легла във великотърновската областна болница. От университетската болница в Стара Загора имат готовност при необходимост да разкрият нови 190 Ковид легла. От следващата седмица е възможно да се преустановят плановият прием и операции в областта. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК