Радев и Йотова полагат клетва пред НС, президентът с обръщение към народа

Патриарх Неофит ще отслужи тържествен молебен

19.01.2022 | 07:23 Редактор: Искра Ангелова
Радев и Йотова полагат клетва пред НС, президентът с обръщение към народа

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще положат клетва за втория си мандат пред Народното събрание днес. Представител на гвардейска рота ще посрещне официалните лица пред централния вход на парламента.

На церемонията са поканени министър-председателят Кирил Петков, членовете на Министерския съвет и на Конституционния съд, представители на дипломатическия корпус, на регистрираните в България вероизповедания, на държавни институции, предишни президенти на Република България и председатели на Народното събрание. 

Преди Румен Радев и Илияна Йотова да положат клетва пред парламента, ще бъде прочетено и решението, с което ЦИК ги обявява за избрани за президент и вицепрезидент на България. Президентът Радев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

След церемонията в Народното събрание, Негово Светейшество българският Патриарх Неофит ще посрещне в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" Радев и Йотова, ще отслужи тържествен молебен и за втори път ще благослови президента за успешен мандат като държавен глава. 

Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха балотажа на президентските избори, който се проведе на 21 ноември миналата година. Официалното встъпване в длъжност на Радев и Йотова ще се състои на 22 януари на тържествена церемония пред паметника на Незнайния воин в столицата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК