На 8 февруари КС казва дали може да бъде поискана оставката на главния прокурор

Питането дойде след отказа на кадровиците във ВСС да прекратят предсрочно мандата на Иван Гешев

18.01.2022 | 15:55 Редактор: Здравко Черкезов
На 8 февруари КС казва дали може да бъде поискана оставката на главния прокурор

На 8 февруари Конституционният съд ще каже има ли право министърът на правосъдието да иска предсрочното освобождаване на главния прокурор и на председателите на двете върховни съдилища. 

Днес конституционните съдии обсъдиха темата. Питането дойде след отказа на кадровиците във ВСС да прекратят предсрочно мандата на Иван Гешев по искане на тогавашния служебен министър Янаки Стоилов. Пленумът на ВСС обаче заключи, че правосъдният министър няма подобни правомощия. 

Наследникът му на поста Иван Демерджиев също призова Гешев да подаде оставка и заяви готовност да внесе ново искане до ВСС. Такова искане преди дни отправиха и от парламентарната трибуна от управляващата коалиция

Ето и пълното съобщение на КС:

Конституционният съд ще проведе заседание на 8 февруари 2022 г. (вторник) от 10.00 ч. при следния дневен ред:

1. Конституционно дело № 17/2021 г. по искане на Министерския съвет на Република България за даване на задължително тълкуване на разпоредбата на чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България като отговори на въпроса: "В правомощията на министъра на правосъдието по чл. 130в, т. 3 от Конституцията на Република България включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал. 3, т. 5 от Конституцията?".

Делото е за решаване. Докладчик: съдия Филип Димитров. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК