fallback

Шефовете на тотото обещали да не съдят държавата, заговориха за връщане на частните лотарии

"Цяло лято обикалям по съдилища", призна Любомир Петров

17.01.2022 | 13:49 Автор: Здравко Черкезов

Ръководството на Спортния тотализатор видя политически причини в искането на спортния министър за отстраняването му. Министър Радостин Василев обяви, че държавната лотария е на загуба – нещо, което ръководството днес отрече. 

Любомир Петров беше назначен за директор на Спортния тотализатор през 2020 година след конкурс. Година по-късно служебният спортен министър Андрей Кузманов поиска смяна на ръководството. Съдът обаче спира рокадата. Миналата седмица новият спортен министър Радослав Василев поиска също да бъде сменено ръководството. 

"Изключително тежки проблеми в Българския спортния тотализатор! През последните 6 години – 4 години на загуба, през последните 2 години – с 8 млн. и 11 млн. лв. печалба", алармира министър Василев.

Според ръководството на БСТ обаче, финансовите резултати на тотализатора са повече от отлични в последните две години. 

"Никога тотализаторът не е генерирал толкова пари към държавата. Това са 84 милиона лева, това е почти цялата издръжка на Министерството на спорта", посочи шефът на тотото Любомир Петров. 

Според Закона за публичните предприятия, договорът на Петров е за 5-годишен мандат - така отстраняването му може да стане, ако той сам си подаде оставката. Но той е обещал пред министъра, че ще чака да бъде уволнен, без да има претенции по съдебен ред. 

"По-добре Закона за публичните предприятия да го махнат, никой не го спазва. Министърът каза пред медиите, че това е политическо решение на коалицията. Това, което ни помолиха – този път да не правим жалби за спиране на вписването", обяви Петров.

"Не можем постоянно да се съдим... Цяло лято обикалям по съдилища, жалби първа, втора инстанция. След като има редовен кабинет и той не ни желае – добре, ще си тръгнем", сподели още той.

Според него е възможно отново връщането на частните лотарии, което ще намали оборота на тотализатора наполовина. 

"Тотализаторът е монополист на лотарийните игри, но законът ни ограничава в разпространението. Тоест, ние можем по закон да разпространяваме само в нашите тотопунктове, не на каса. Ние можем да вдигнем няколко пъти оборота, стига да има политическа воля", смята шефът на БСТ.

От държавната лотария са категорични, че въпреки политическата буря печалбите са гарантирани.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback