Уволнения на журналисти във в. "Дума": След Дърева, отстраниха и Велиана Христова

В тяхна защита се обявиха 4-ма евродепутати от БСП

14.01.2022 | 19:05 Редактор: Ваня Кузманова

Уволнения във вестник "Дума". Критичните към ръководството на БСП журналисти - Велиана Христова и Велислава Дърева са отстранени. В тяхна защита се обявиха 4-ма евродепутати от редиците на социалистите и вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Разбрах сутринта, когато един приятел ми написа – ти вече не си във вестника", каза Велислава Дърева. 

"Мен ме извикаха и ми казаха, че от утре, тоест от вчера, не си на работа в редакцията", каза Велиана Христова.  

Така знаковите пера на вестник "Дума" - Велислава Дърева и Велиана Христова разбират, че са уволнени. Според тях - причината се крие в колективно писмо, изпратено от служителите на изданието до Националния съвет на БСП. В него те опровергават редица твърдения по отношение на работата им, изречени от Корнелия Нинова на последния присъствен пленум на социалистите. 

"Редакцията работеше дълго време онлайн, заради Ковид, а Нинова на този пленум каза – едно година никой не е ходил на работа. Добре – като ние не сме ходили на работа как е излизал вестника", разказа Дърева. 

"Оказва се, че в днешно време да напишеш писмо до националния съвет на БСП, до орган на БСП е престъпление. Това е, което стана", допълни Христова. 

За Велислава Дърева, уволненията са част от борбата срещу вътрешната опозиця в БСП. От левицата отказаха коментар пред камера и заявиха, че са публикували писмена позиция на сайта си. В нея те отричат да има уволнения. 

Г-жа Христова не работи на трудов договор във в. “Дума“, следователно няма как да бъде уволнена. Тя е имала авторски договор със срок 3 месеца, считано от 15.07.2020г. и е изтекъл на 14.10.2020г. Но Дърева и Христова имат друго обяснение. 

"Договорите не са подновени първо заради Ковид и второ за съжаление от Ковид почина човекът, който изпълняваше функцията на личен състав и никой не е мислил – дали договорът му е подновен или не е подновен", допълни Дърева. 

В защита на журналистите се обявиха 4-ма евродепутати от БСП - Петър Витанов, Елена Йончева, Иво Христов и Сергей Станишев. Вицепрезидентът Илияна Йотова също ги подкрепи. В интернет има и петиция, подписана от над 400 души, сред тях - журналисти и общественици.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК