От Helpbook: Защо се изпуска вода от язовир Цонево?

Наш читател очаква проверка и отговор от МОСВ

14.01.2022 | 15:20 Редактор: Анисия Иванова
От Helpbook: Защо се изпуска вода от язовир Цонево?

В очакване да получи отговор от МОСВ ни писа наш потребител в платформата на Helpbook.info, относно състоянието на язовир в близост до село Цонево:

"Следейки ежедневните бюлетини за състоянието на водите на МОСВ ми прави впечатление следното: Средният денонощен разход на яз. Георги Трайков (Цонево) през м. 01.2022 г. е трайно над 3,000 м3/сек. Сравнено с предходни месеци и същия период на 2021 г., средният денонощен разход се е повишил около два пъти.

Същевременно разрешените за ползване месечни обеми, съгласно Графиците за използване на водите, не са променяни съществено през тези периоди и се въртят около 5,000 млн. м3.

Моля да извършите проверка каква е причината за значителното повишение на разхода от язовир Георги Трайков (Цонево) през м. 01.2022 г., правомерно ли е то и дали не свързано с допълнително изпускан обем за електропроизвоство на ВЕЦ "Цонево" (според медийни публикации, свързан с една политическа партия), въпреки че в графика е записано "Предвид ниския обем водите се използват само за промишлено водоснабдяване на "Консорциум Девня" АД", гласи сигналът. Надяваме се на бърза реакция и отговор какво се случва.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК