Кандидатът за председател на ВКС Захарова със силни думи за съдебната власт

"Дефицитът на достойнство във ВСС е проблем", заяви Лозан Панов

14.01.2022 | 13:57 Редактор: Искра Ангелова

Висшият съдебен съвет избира председател на Върховния касационен съд. Единственият кандидат за поста е настоящият заместник на Лозан Панов - съдия Галина Захарова, след като нито пленумът на ВСС, нито правосъдният министър издигнаха свои номинации.

Пред висшите магистрати Захарова определи председателския пост на Върховния касационен съд като предизвикателство.

"Противоречивата практика е бич на независимостта на съдебната власт. Така се създава впечатлението, че законът се прилага по един начин за едни и по друг за други. Затова компетентността трябва да се показва. Съдията е пръв между равни. Това не означава, че няма началник, не може да има началник и са неприложими принципите в останалите органи", каза Захарова.

Кандидатурата ѝ беше издигната единодушно от пленума на Върховния касационен съд през октомври. А зад нейната номинация застана и председател на ВКС Лозан Панов. Днес той отново подкрепи Захарова.

"Захарова има достатъчно достойнства и ще бъде един достоен последовател на политиката, която съм водил във Върховния касационен съд. Дефицитът на достойнство във ВСС е проблем, вярвам, че този дефицит няма да се прояви и най-малкото ВСС ще има инстинкт за самосъхранение", коментира Панов.

Изборът на Захарова обаче е под въпрос заради изказване на представляващия Висшия съвет на кадровиците Боян Магдалинчев. А върховните магистрати преди дни изразиха опасения, че е възможен саботаж при гласуването. Правосъдният министър влезе на заседанието с очакване за задълбочен дебат.

"Съдийското самоуправление е една от върховните ценности от гледна точна на това да имаме независим съд и независимо правосъдие, така че след като е подкрепена толкова силно от съдийското съсловие, показва, че това е положителен знак и за пореден път показва колко е важно да подкрепяме съдийското самоуправление и да го гарантираме", заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

"Дали днес ще има или не успешен избор, по-важното е нещо друго - процедурата да протече професионално при спазване изискванията на закона. Сигурен съм, че колегите от Висшия съдебен съвет ще проявим уважение към себе си, към институцията, която представляваме, към колегите магистрати, които представляваме, и няма да позволим опити процедурата да се превърне, както при моя избор, с жълт оттенък. Защото ако не оценяваме сами себе си и съдебната власт, няма да ни уважават и всички други, включително и политиците", категоричен бе главният прокурор Иван Гешев.

За да бъде избрана за председател на ВКС, Захарова трябва да получи 17 гласа в своя полза от 20 присъстващи кадровици. Ако тя не бъде избрана - процедурата ще започне отначало, но това ще бъде прецедент при гласуването за поста начело на ВКС.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК