Петата вълна: Готова ли е здравната ни система и има ли недостиг на Ковид легла?

В момента в столицата няма болници, които са на 100% пълни

11.01.2022 | 17:42 Редактор: Жаклина Иванова

На среща с директорите на столичните болници и Спешна помощ здравният министър Асена Сербезова обсъди готовността на системата в началото на петата вълна на коронавируса.

"Ще се прави комплексна оценка всеки ден на базата на данните, които вече ние имаме, натрупани в Националната здравно-информационна система. Ще се прави опит за прогнозиране как ще протече тази вълна. На практика, за нас е важна заетостта на леглата, както и какви са възможностите да се увеличи тяхната бройка. Наличността на медицинския персонал - също", заяви министърът на здравеопазването.

В момента в столицата няма болници, които са на 100% пълни.

"Ако има запълнени легла, те са на базата на разкритите в момента. Всяка една от болниците, които присъстваха тук, декларира, че има капацитет за легла и персонал", каза директорът на РЗИ София д-р Данчо Пенчев.

И от "Пирогов" успокоиха, че засега имат свободни легла.

"В момента е спокойно. Има свободни легла, реанимационни има. Има и за неинтензивни легла. Но това е динамично", посочи изпълнителният директор на "Пирогов" проф. д-р Иван Поромански.

И са готови при нужда да преструктурират.

"Няма болница, която да има достатъчно медицински персонал. Ако ви отговоря, че имаме, значи да ви излъжа. От едни сектори прехвърляме медицински персонал в Ковид секторите", уточни той.

Заради високата заболеваемост в Добрич предприемат нови мерки. Отменят се всички общински мероприятия със струпване на хора. Ще се извършват проверки за контрола в болниците, детските градини, търговските обекти и заведенията. Предвижда се още удължено работно време на някои от ваксинационните пунктове.

Днес стана ясно, че е прекратена процедурата за закупуване на 12, 5 милиона щадящи тестове за учениците. Причината е извършена от дирекция "Вътрешен одит" проверка, в която са констатирани пропуски при организацията на процедурата. До края на седмицата Министерството на здравеопазването ще публикува нова покана за закупуване на необходимото количество тестове.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК