fallback

Историк: България ще отстоява позицията си за РСМ, но историята може да мине на заден план

Проф. Даниел Вачков: Не искат да признаят, че между двата народа има много общи черти

10.01.2022 | 20:52 Автор: Теодора Патронова

България запазва позицията си във връзка с преговорите на Северна Македония за членство в Европейския съюз, реши Консултативният съвет по национална сигурност.

"В някои отношения решението след КСНС не ме изненадва, което е добрата новина. България ще продължи да отстоява позицията, свързана с основното изискване да се спазва Договорът за добросъседство от 2017 година. Това, което малко ме притеснява като историк е, че във всичките точки, които се казаха историята отсъстваше. Разбирам изключителната необходимост да се демонстрира някакъв прогрес в двустранните отношения и той наистина може да бъде постигнат в някои области, които не изглеждат толкова сложни и трудни, а принципно са перспективни", заяви историкът проф. Даниел Вачков в "Денят ON AIR".

Той добави, че се прави опит да се избегне най-сложната област във взаимоотношенията, която е основният ни проблем в отношенията ни със Северна Македония.

"Проблемът не е чисто научен или академичен спор. Той опира до много неща. Това, което констатираме в комисията от три години и половина, е, че има едно категорично нежелание да се възприеме една от основните тези в точка осма за уточняване на общата история. Нежелание да се признае, че между населението на днешна Република Северна Македония и днешна Република България във вековната история има изключително много общи черти. Тук не говоря само за моментите, когато тези територии са били част от една държава. Ние говорим за процеси - културни и икономически, които са били сходни и когато Македония не е била част от България", обясни историкът пред Bulgaria ON AIR. 

Проф. Вачков поясни, че официално никой в България няма да отстъпи по историческите проблеми, защото нашата теза се гради върху автентични, адекватни извори. 

"От друга страна, политическите обстоятелства може да направят така, че историята да мине на заден план. Да се отчете прогрес по останалите точки през следващите години. Особено голям ефект ще има, ако успеят да издействат конституционна защита на българите в Македония. Това ще може да бъде използвано като много силен аргумент, че ние сме постигнали голям успех", изтъкна той. 

Историкът обърна внимание, че в Северна Македония не искат да се съгласят, че имаме обща история и личности, които са част от историята на района Македония, които обаче са имали категорично българско самосъзнание. 

"Правото те да се самоопределят никой не може да им го отрече. Обаче нямат право да налагат това свое право върху хора, които отдавна не са живи и ясно са се определили какви са", подчерта проф. Вачков. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback