МЗ уточни кога Janssen се поставя като бустер и подходяща ли е след Pfizer и Moderna

Заболелите от Ковид-19 може да се ваксинират най-рано 3 месеца след потвърждаване на диагнозата

10.01.2022 | 17:17 Редактор: Елеонора Танева
МЗ уточни кога Janssen се поставя като бустер и подходяща ли е след Pfizer и Moderna

Бустерна доза от ваксината на Janssen срещу Ковид-19 може да бъде приложена 2 месеца след първа ваксинация със същия препарат. Тя може да бъде приложена и след завършван ваксинационен курс с иРНК ваксините на Pfizer и Moderna. В тези случаи интервалът за прилагане на бустерната доза е 3 месеца, уточниха от Министерството на здравеопазването.

В Регистъра за ваксинация срещу Ковид-19 вече е създадена функционалността, която позволява въвеждането на поставена бустерна доза от ваксината на Janssen. Това означава, че гражданите получават своя Европейски цифров Ковид сертификат веднага след ваксинацията.

Ваксините на Pfizer и Moderna може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНК или с векторна ваксина (на AstraZeneca или на Janssen) не по-рано от 3 месеца след завършения ваксинационен курс.

Министерството на здравеопазването и Експертният консултативен съвет по надзор на имунопрофилактиката препоръчват преболедувалите Ковид-19 да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 3 месеца след лабораторно потвърждаване на диагнозата. При лица, заболели от Ковид-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 3 месецa след потвърждаване на диагнозата.

Ваксините предпазват от тежко протичане на заболяването, хоспитализация и летален край, припомнят от МЗ.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК