Какво накара млад уеб дизайнер и един хлебар да изберат военната служба?

Започна обучението на 94-ма кандидати за доброволна срочна служба в армията

10.01.2022 | 14:03 Редактор: Жаклина Иванова

Първите 94-ма мъже и жени, кандидати за срочна служба в доброволния резерв на Българската армия, бяха приети днес в Националния военен университет във Велико Търново. Желаещите ще преминат шестмесечно обучение на три етапа до 30 юни.

31-годишната Златина Павлова е завършила "Графичен дизайн и визуални комуникации" и до момента е работила като уеб дизайнер. Избрала програмата за срочна служба в доброволния резерв като по-перспективна от сегашната ѝ професия.

"Избрах тази професия, защото предлага доста добро бъдеще. Мечтая да продължа да се развивам в тази насока. Смятам, че съм достатъчно подготвена за физическите предизвикателства", сподели тя.

"По професия съм бил 15 години хлебар и 7 месеца шофьор на тежкотоварен автомобил. Обичам да спортувам. Смятам, че съм физически подготвен. Ако имам възможност, бих кандидатствал след тези 6 месеца за оставане в армията", каза Владимир Мочурски.

Програмата е шестмесечна и ще се проведе в НВУ и факултета в Шумен. Първият етап включва начална военна подготовка.

"В район Велико Търново ще премине подготовката за квалификация автоматчик. В район Шумен ще премине подготовката на резервистите за придобиване квалификация номера разчет. Третият етап ще завърши на 30 юни, през който ние планираме колективна подготовка до ниво взвод", посочи началникът на Центъра "Професионално и продължаващо обучение" в НВУ Стефан Маринов.

След успешно завършване на обучението резервистите ще получат удостоверения. Те ще имат възможност да продължат на служба в армията с предимство пред останалите кандидати.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК