Иван Иванов: Абсурдни са обвиненията на Кирил Петков към КЕВР, ЕК е сезирана

Той обвини правителството в опит да мачка Регулатора

09.01.2022 | 11:04 Редактор: Елеонора Танева
Иван Иванов: Абсурдни са обвиненията на Кирил Петков към КЕВР, ЕК е сезирана

Премиерът Кирил Петков обвини КЕВР за високите цени на газа. Даде заявка и за промени в екипа на Регулатора. 

"Абсурдно е твърдението, което беше отправено към КЕВР. Такова твърдение никога не е отправяно досега в продължение на 22 години. Това означава две нещо - или много ниско ниво на информираност, което не може да бъде оправдание за българския премиер, или високо ниво на некомпетентност и непознаване на материята", коментира председателят на КЕВР доц. Иван Иванов. 

Той уточни, че Европейската комисия е информирана за казуса от неправителствени организации, свързани с българската енергетика.

Иванов подчерта, че КЕВР функционира независимо от изпълнителната власт и изказването на премиера Петков е в грубо нарушение на този принцип на независимост.

"Премиерът трябва да спазва закона и да уважава независимостта на регулатора, а не да смята, че КЕВР трябва да съгласува предварително решенията си с правителството. Това не е правено, откакто аз съм председател на КЕВР. Най-голямото постижение на този екип е независимостта, която беше отстоявана през целия този период. Сега ръководителите на правителството се стремят брутално да я смачкат. Очаквам писмо от ЕК, в което те да коментират тези действия на премиера и на част от политиците в България, защото това е връщане назад", заяви Иванов.

Той е готов да заведе дело за клевета, ако ДАНС бъде сезирана за нарушения в КЕВР и не открие такива. 

Според него рязкото поскъпване е можело да се предотврати, ако правителството временно свали ДДС на енергоносителите до 10%. Той посочи, че няма обяснение защо правителството не иска да направи това.

Иванов прогнозира, че правителството ще осигури подпомагане на "Топлофикация-София", "за да не се предизвика взрив на народно недоволство".

В понеделник предстои среща с министър Гроздан Караджов и ВиК холдинга заради високата цена на електроенергията. Ще се търсят решение как ВиК операторите да продължат да предоставят услугата.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК