12 бебета са сред блокираните на летището във Франкфурт

Някои от пътниците са си наели хотел, събират подписка, за да съдят авиокомпанията

08.01.2022 | 18:47 Редактор: Елеонора Танева

Над 150 българи все още са блокирани на летище Франкфурт-Хан. Близо 24 часа те са без храна и вода. Очаква се самолетът за София да излети тази вечер. Потърпевшите настояват за обезщетения, а по казуса се намеси и Министерството на външните работи.

Меркан Сали тръгва към България за почивка в Банско. Качва се на самолета от Франкфурт-Хан за София, който трябва да излети в 22:30 часа в петък. Заради обилен снеговалеж аеропланът останал на пистата. 

"Обявиха половин час закъснение на полета. Чистели пътищата, било много заснежено, много сняг имало", каза един от пътниците в самолета Меркан Сали.

Така в самолета остават над 150 пътници, сред които и 12 бебета. Всички прекарват нощта без храна и вода.

"Ние седим там и се чувстваме като заложници в самолета, защото не знаем какво става. Не ни пускаха навън", добави жената.

15 часа по-късно Меркан, както и част от пътниците, все още не са излетели и си наемат сами хотел.

"Изнемогваме. Седяхме по земята в летището. Студено е. Не можем да стоим така. Ще се пръснем", обясни Сали.

Bulgaria ON AIR се свърза с консулството ни във Франкфурт на Майн, но тази сутрин сигнал в службата не е бил получен. По-късно от Министерството на външните работи съобщиха, че оказват съдействие на сънародниците ни. Консулството вече им е осигурило храна, вода и лекарства. Оказва се, че има и проблем с насрочения за тази вечер полет към София.

"Казаха ни, че е отменен за след 23 часа. Това означава, че това е полетът, който беше за нас в 20:15, но сега получаваме информация, че той пак е отменен и си мислим, че тази вечер пак ще се получи същото", притеснява се Меркан Сали.

А след кошмарната нощ пътниците ще търсят права си и ще искат обезщетения от самолетния превозвач.

"Събрахме подписка. Ще наемем адвокат и може би ще съдим фирмата, защото това е недопустимо. Не може да не реагираш 7 часа", възмущава се жената.

А до полета час преди полунощ Меркан и нейните приятели ще останат в хотела, който сами ще си платят.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК