Инвестиция за 400 млн. евро в завод на Гайтански разбуни духовете в Павликени

Опасенията на хората са, че ще се замърсява околната среда

06.01.2022 | 19:35 Редактор: Жаклина Иванова

Изграждането на завод за производство на каменна вата в Павликени разбуни духовете в града. Инвестицията е свързана с бизнесмена Румен Гайтански, а опасенията на местните са, че бъдещият завод за горене на отпадъци ще замърсява околната среда.

Инвестицията е за близо 400 милиона евро. В него ще бъде изградена инсталация за изгаряне на отпадъци. Гайтански се очаква да затвори цял бизнес цикъл, защото негова фирма участва в сметосъбирането на града. Местните жители обаче са разтревожени.

"Притеснява ме, че няма да бъде изпълнено, защото така става в цялата страна. У нас проектите са едни, а се изпълняват по съвсем друг начин. Хората са загубили вяра в контролните функции на държавата", каза Иван Балканджиев.

"Аз не съм екоексперт. Не знам дали притесненията ни са основателни. Една от причините да съм тук е точно спокойствието, чистият въздух. С това нещо едва ли не ще се превърнем в София", каза Михаил Русанов.

От фирмата инвеститор заявиха, че нивата на замърсяване на въздуха ще се следят непрекъснато.

"По повод доклада по ОВОС, той има положително становище от РЗИ, Басейнова дирекция - Дунавски район и Изпълнителната агенция по околна среда", изтъкна ръководителят на екипа, изготвил ДОВОС - Евгения Андреевска.

Очаква се бъдещият завод да осигури стотици работни места в региона. А местната власт казва, че няма да позволи нарушаване на еконормите.

"Това е много голяма инвестиция, която ще промени икономическия облик на цялата община. Ще изискваме много от тях. Моите съграждани няма от какво да се притесняват. Следим този процес стриктно", заяви кметът на община Павликени инж. Емануил Манолов.

Изграждането на завода се очаква да започне през юли тази година.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК