Карантината за заразените пада на 10 дни, за контактните - на 7 дни

Предстои да се вземе решение откога влизат в сила промените

06.01.2022 | 17:11 Редактор: Тодор Петров

Съкращават продължителността на карантината от 14 на 10 дни за заразените с коронавирус. А за контактните лица тя става от 10 на 7 дни. Това съобщиха здравните власти след първото заседание на Националния пандемичен комитет. Предстои да се вземе решение откога влизат в сила новите правила. 

Заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Георги Йорданов, който е зам.-председател на Комитета, посочи, че в рамките на заседанието е взето решение да бъдат положени всички възможни усилия за повишаване на ваксинационния обхват в страната. Целта е през настоящия месец да бъдат поставени близо 500 хил. ваксини срещу Ковид-19. 

Взето беше решение и мобилни имунизационни екипи на РЗИ да осигурят възможност за ваксинация на място на държавните служители, работещи с граждани.

"Целта на Националния пандемичен комитет е да бъде създадена добра координация между институциите, за да могат належащите въпроси бързо да намерят своето решение", заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, която е и председател на Комитета. 

"За да се справим със ситуацията, която има не само здравни и икономически последици, но засяга всички сфери на нашия живот, е необходима координация на правителствено и междуведомствено ниво. Именно това е мисията на този Комитет", заяви още министър Сербезова. 

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК