Отхвърлиха предложението за създаване на временна комисия за Ковид мерките

Против искането на "Възраждане" гласуваха 64 народни представители

05.01.2022 | 11:16 Редактор: Жаклина Иванова

Парламентът отхвърли искането на "Възраждане" за създаването на временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно въведените на територията на Република България противоепидемични мерки срещу Ковид-19.

Против предложението гласуваха 64 народни представители. 30 се въздържаха, а 51 бяха "за".

Дебатът за учредяването на комисията започна още преди Коледа, но времето на депутатите не стигна за гласуване. Така обсъжданията продължиха в първия работен ден след празниците. В мотивите към проекта се посочва, че е необходима пълна информация за заболяването, разпространението на вируса и въздействието на въведените противоепидемични мерки.

Вносителите смятат още, че изясняването на тези факти и обстоятелства ще даде яснота на всички действия на управляващите и ще насочи бъдещото управление на кризата в правилната посока.

По време на дебата Георги Михайлов от БСП посочи, че не е необходимо да се разводнява темата с Ковид-19, като подчерта, че тя е в прерогативите на Министерството на здравеопазването.

Елена Гунчева от "Възраждане" настоя, че трябва да има по-подробна информация за мерките, които действат. Тя смята, че има хаотичност при управлението на кризата. Лидерът на партията - Костадин Костадинов, коментира, че трябва да е ясно кой носи отговорност, информира БТА.

При изказването си от парламентарната трибуна Хасан Адемов от ДПС акцентира върху опазването не само на личното, но и на общественото здраве. Той заяви, че отмяната на част от мерките крие опасност за здравето на обществото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК