Петият елемент в коалицията е ДПС, задават се редица кризи в обществото?

Коментар на издателя Иван Гранитски и общественика Давид Леви

03.01.2022 | 22:03 Редактор: Жаклина Иванова

В годината на политическа турбуленция: Кои са стълбовете на българщината?

"Обществото ни има много по-високи изисквания към политическия елит. Последните две години виждаме колко безуспешни опити се направиха за създаване на правителство. Самият факт, че повече от 60% от гласоподавателите не излизат да гласуват, означава, че не припознават нито една политическа сила като изразител на техните интереси", заяви издателят и писател Иван Гранитски в студиото на "Денят ON AIR".  

Според него това е заради неспособността на хората, които се подвизават на политическата сцена, да изтъкнат първо най-важните проблеми за обществото и да намерят общ език.

"Вярвам, че на "новите" трябва да им се даде някакво време, толеранс от 100 дни, за да могат да се ориентират. Защото те нямат политически опит. За тях стъпването във властта е един немалък шок", посочи общественикът Давид Леви пред Bulgaria ON AIR.

Гранитски каза, че през последните 30 години народът ни е доказал, че е много търпелив.

"Ще има обаче някакъв предел на търпението. Мораториумът беше доста грешна и глупава постъпка. По друг начин трябваше да се тръгне това, не с мораториум", категоричен е той.

И двамата събеседници са на мнение, че "много бомби" са поставени, които тепърва ще гърмят.

"Огромна част от гласоподавателите са обезверени, защото не виждат безкористна грижа на своите народни представители да защитят етичните, национални интересите. Затова сме най-нещастни, най-болни и най-бедни в ЕС", подчерта Гранитски.

Давид Леви коментира, че няма как новото правителство да не бъде нападано от опозицията. И добави, че все пак е нужен толеранс за малко грешки, които могат да бъдат допуснати и коригирани след това.

Писателят изтъкна, че някои от процесите са по-бавни в икономиката, както и че промяната в много сектори ще изисква повече от 100 дни.

"Промяната не е минала през местни избори. Това е важна част от реформата на модела. Моделът на днешната опозиция - на влияние върху обществото минава през местната власт. Да не забравяме в местната власт кои две партии са най-силни - ГЕРБ и ДПС. Не е ясно дали и как ще издържи това управление дотогава", уточни Леви.

Четворната коалиция, когато започне да "замирисва" на местни избори, трябва да покаже своята идентичност. Компонентите ще започнат да се карат помежду си, за да покажат своята идентичност. В началото на 2023 г. може да очакваме по-сериозно коалиционни кризи, категоричен бе той.

Според Гранитски трусове може да има и преди това - около въпросите за РСМ и Истанбулската конвенция.

Събеседниците са на мнение, че петият елемент в тази коалиция е ДПС, а не президентът Радев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК