"Зеленият сертификат" предизвика напрежение и спорове в управляващата коалиция

От "Има такъв народ" смятат, че това нарушава правото на труд

16.12.2021 | 18:02 Редактор: Жаклина Иванова

Първо напрежение в управляващата коалиция, а причина стана предложението на премиера Кирил Петков да бъде въведен "зеленият сертификат" за служителите в държавната администрация.

От "Има такъв народ" смятат, че това нарушава правото на труд. Темата получи отзвук и в Народното събрание при обсъждането на правилника на парламента.

Кабинетът обмисля въвеждането на "зеления сертификат" за държавната администрация от март догодина.

"Държавна администрация без Ковид-19 - тоест да се предвиди една поетапна програма, въз основа на предварителен анализ затова как да се даде личен пример от страна на държавата, че можем да започнем да работим по начин, който да не разпространява заразата повече сред нас", заяви началникът на кабинета "Петков" Лена Бориславова

Коалиционните партньори от "Има такъв народ" се изненадаха от това предложение, защото темата не е обсъждана и не е заложена в коалиционното им споразумение.

"Никъде в споразумението не е записано и дума за "зеления сертификат". Правото на труд не може да бъде ограничавано със задължителни административни мерки без реална алтернатива", посочи Андрей Чорбанов от ИТН.

След декларацията на ИТН, темата повиши градуса на изказванията в пленарната зала.  

"Който се страхува, може сам да вземе мерки. Нали сте ваксинирани, какво ви притеснява толкова?", попита Елена Гунчева от "Възраждане".

"Те не ви задължават да се ваксинирате, те не ви ограничават достъпа. Те не ви карат да правите каквото и да е - те искат просто да работят в безопасна среда", изтъкна Явор Божанков от БСП.

"Ние отваряме кутията на Пандора, защото оттук насетне може да очакваме всякакви безумия. Това, което бъде предвиждано евентуално тук, ще се случва и навсякъде другаде - няма да бъдат допускани хора до работата им", категоричен бе лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Народното събрание не може да стои безучастно, да стои извън дебата, който се води в обществото - еднакви ли са правилата или не. Ние демонстрираме отдавна, че не са еднакви, че ние тука сме богоизбрани. Всички останали живеят по други правила", каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

"Може да направите предложение НС да заседава на небето - където искате, но не може с този текст да коментирате достъпа до НС. Всъщност, предложението на кабинета за "зелен сертификат" в администрацията не е със задължителен характер и предвижда алтернатива", обясни Хасан Адемов от ДПС

"Ако не искат да се ваксинират - те ще имат другите възможности, които са необходими, за да се гарантира администрация без Ковид-19. Редовно тестване или всички други мерки, които обсъждаме в момента", добави Бориславова.

Заповедта за задължително влизане в Министерския съвет със "зелен сертификат" се отлага с 40 дни, предвижда се и изграждането на ваксинационен център на "Дондуков 1".

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК