Експерти: Омикрон ще увеличи драстично заболеваемостта у нас

"Вероятно броят на случаите ще се увеличи драстично нагоре", посочи вирусологът проф. Любомира Николаева-Гломб

03.01.2022 | 17:38 Редактор: Жаклина Иванова

След регистрирането на първите случаи на Омикрон у нас, сега очакванията на специалистите са за плавен ръст на заразените през следващите дни.

Новият вариант ще доведе до 5 000 официално заразени на ден, казва математикът проф. Огнян Кунчев. Според експертите до 2-3 седмици Омикрон ще стане доминиращ.

"Вероятно броят на случаите ще се увеличи драстично нагоре. Това са поне наблюденията от страните, където има вече Омикрон. Кривата на инфектируемостта хвърчи като ракета отвесно нагоре. В страните, в които има Омикрон, той вече се е превърнал в доминиращ. Пикът идва бързо, но и бързо отшумява. Дано и при нас да е така. Това, което се знае до момента за Омикрон е, че се разпространява по-бързо, но протича по-леко", посочи вирусологът проф. Любомира Николаева-Гломб.

Според нея това не трябва да ни успокоява, тъй като в България процентът на имунизираните и на преболедувалите не е голям.

"Да не се успокояваме от това, че той протича по-леко. Да, той ще протече по-леко, но това, което знаем, идва от страни, където става въпрос по-скоро за реинфекция, а не за първична инфекция. При нас най-вероятно ще бъде първична инфекция", заяви вирусологът.

Освен, че протича по-леко, Омикрон може би ще е последният пик преди пандемията да утихне.

"Първо, той е много по-бърз и измества другите варианти, бързо заразява и по-леко се прекарва", уточни проф. Кунчев.

"Вероятно ще стане един сезонен вирус, подобен на останалите респираторни вируси. Вероятно ще разчита на по-голяма заразност, отколкото на по-тежко преболедуване", изтъкна проф. Любомира Николаева-Гломб.

Експертите препоръчват спазване на мерките и ваксинация. А и днес пред имунизационния пункт на "Пирогов" се стигна до опашка от желаещи да се имунизират срещу Ковид-19, с надеждата, че по този начин ще се предпазят и от новите варианти на вируса.

"По-добре да се ваксинирам, отколкото да не се. Надявам се, че ще има някакъв ефект. Може да не е този ефект, който очакваме, защото се говори, че няма ваксина, която да гарантира пълна безопасност, но има ваксина, която помага заболяването да протече по-благоприятно", каза Тодор Владимиров.

В първия работен ден на новата година експертните съвети към здравното министерство ще обсъждат дали се налага промяна в противоепидемичните мерки.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК