Всичко, което трябва да знаете за 12-те случая на Омикрон у нас

Доц. Ангел Кунчев не изключи възможността от въвеждане на локдаун, ако се наложи

02.01.2022 | 18:33 Редактор: Здравко Черкезов

В Центъра по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) последните допълните изследвани проби на коронавирус са общо 275, събрани от 41 лечебни заведения от цялата страна. Положителни на Омикрон се оказват 12 проби. При останалите е установен варианта Делта. 

"Всички 12 души, от които 11 са от София и един от Софийска област, са с леко протичане на заболяването, на домашно лечение, при никои от тях не се налага хоспитализация", съобщи главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

"От всички 12 9 са мъже, 3 жени, 7 от 12-те са без ваксинация. 5 имат ваксинация преди 9 месеца с пълна ваксинационна схема с 2 игли, и един от тях е с 1 игла Janssen. Aбсолютно всички възрасти са представени: от младежка до възрастта над 65 години", поясни той.

До този момент се знае, че само една  от пробите е на човек, завърнал се от чужбина.  

"Данни за пътуване извън България има само за 1, който е от София. Той се е върнал преди 2 дни от Великобритания. За другите нямаме данни да са излизали", обясни доц. Кунчев.

Здравните власти очакват Омикрон да стане доминиращ вариант.

"Една от характеристиките на Омикрон е изключително бързото и ефективно предаване. Другото, което е и се надяваме да се потвърди и в България – по-лекото протичане. Така че това, което може да очакваме обаче, е засягане на по-голям брой хора", алармира главният държавен здравен инспектор.

"Другото много важно е, че особено икономически субекти, при които има непрекъсваем режим на работа, трябва да имат предвид, че може да се стигне до ситуация, при която 10-15% от хората им да излязат в болнични и това да затрудни технологичния процес", добави той.

Доц. Кунчев заяви, че се следят различни показатели и не изключи възможността от въвеждане на локдаун, ако се наложи.

"Това, с което не можем да направим компромис, и това, с което няма да се съобразим въпреки натиска и желанието на различни хора – сдружения, производители, туризъм, е, че не можем да направим компромис със здравето на хората и да поставим на колене здравната система", категоричен бе главният държавен здравен инспектор.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК