Заради огнище на птичи грип унищожават близо 40 000 кокошки в стопанство в Хасковско

1200 птици вече са починали

31.12.2021 | 16:05 Редактор: Елеонора Танева
Заради огнище на птичи грип унищожават близо 40 000 кокошки в стопанство в Хасковско

На 2 януари ще започне евтаназирането по хуманен начин на над 39 000 кокошки - носачки в двата птицевъдни обекта в хасковското село Криво поле. Там беше потвърдено огнище на птичи грип. 

Областната епизоотична комисия е провела спешно заседание. 1200 птици вече са починали.

"Вече има одобрена площадка за загробването на кокошките, за която повечето от процедурите по разрешения от различни инстанции са преминали. Тя е край хасковското село Жълти бряг", уточни областният управител на Хасковска област инж. Минко Ангелов пред БТА.

Той добави, че това е рецидив във фермата, като предишният случай с Инфлуенца А е бил през април тази година.

В процедурата по унищожаването вероятно ще бъдат включени и мобилни инсинератори, добави още Ангелов. Започва и проследяването на партидите яйца, които са напуснали стопанството към търговската мрежа. От БАБХ уточняват, че консумацията на продукти от заразени пернати не представлява заплаха за човешкото здраве.

Има определена 3-километрова предпазна зона, в която попадат 3 села от община Хасково. Има и 10-километрова наблюдавана зона с 9 села от община Хасково, 2 села от община Харманли и 8 села от община Стамболово.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
Нещастна кокожка!
преди 2 години
Виждате живота й на снимката : затворена, през решетка се провира! Има и още, щастливи кокожки, те са както жените и любовниците, на елитите и олигарсите !Докато могат да си вирят трътки, вечно са по курорти, зимни и летни, в скъпите хотели, печат си задниците и една през друга евридей куткудякат по телевизиите! Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Как ще ги евтаназира
преди 2 години
Очилата кокожка Атанасова от ПП ГРОП е предложила да се ползуват залежали Ковид-ваксини, а вместо загроПване, ПОЧИНАЛИТЕ птици да бъдат изгорени, и положени в урни, всяка в отделна, с името и снимка! Нинова и БСП са възразили. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
А мисирките ?
преди 2 години
Бойковите мисисирки, добре ли са? Той ли пак за тях се грижи ? Блазе им !! Сигнализирай за неуместен коментар