10-годишната Ева след две дози ваксини: Искам да ходя на училище спокойно

Досега за имунизация в болница "Света Анна" са записани над 100 деца

30.12.2021 | 18:00 Редактор: Искра Ангелова

Да се съкрати интервалът между втората и третата доза от ваксината срещу Ковид-19. Това обмислят здравните власти. Четвърти пункт за ваксинация на деца между 5 и 11 години отвори днес. Той се намира в столичната болница Света Анна, подробностите следват.

По обяд освен пред пункта за ваксинация на възрастни в столичната болница "Света Анна", опашка се образува и пред този за имунизация на деца между 5 и 11 години.

"Казахме им, че ваксината пази тях от болест. Самата аз съм ваксинирана с три дози", каза една от майките.

Едно от децата сподели, че го е страх от имунизацията.

Първият сертификат беше издаден на 10-годишната Ева.

"Тати взе решението да се ваксинирам, аз съм съгласна с него, защото искам да ходя на училище спокойно, без да се притеснявам, че мога да се заразя. Искам да се виждам с приятелите. Бяхме в онлайн обучение доста дълго. Първо ме беше доста страх, но после разбрах, че става за секунда, защото е много малка дозата от ваксината. Лекарите ми казаха, че не трябва да се притеснявам и ако се притеснявам - да не гледам иглата", сподели Ева.

Досега за ваксина в болница "Света Анна" са записани над 100 деца. На този етап ще се приемат по 20 на ден, но при повишаване на интереса, от лечебното заведение са готови да ангажират и повече лекари да се включат в този процес. 

"Ваксини има достатъчно. Извършва се пълен физикален преглед, разпитват се родителите за наличие на някакво заболяване. Гледаме децата да са спокойни и да има създадем предразполагаща обстановка. Ако детето повиши температура - да се дадат обикновен медикамент, който дават, когато и друг път е повишавал температура, парацетамол", каза ", зам.-директорът на УМБАЛ "Св. Анна" д-р Ивелина Георгиева.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК