39 нещатни сътрудници в НС, най-много са назначени към ГЕРБ-СДС

Като специалист по национална сигурност няма как да взема две балерини, заяви Николай Радулов от ИТН

27.12.2021 | 18:50 Редактор: Елеонора Танева

В 47-ото Народно събрание до този момент са назначени 39 нещатни сътрудници. Те помагат на депутатите в тяхната работа. 

Най-много нещатни сътрудници към този момент имат депутатите от парламентарната група на ГЕРБ-СДС. Част от тях дори вече имат по двама.

От "Демократична България" имат 9 сътрудници. Като председателят на ПГ на партията Христо Иванов си е назначил двама. Те ще му помагат в сферата на правните дейности и на комуникациите. БСП и ДПС имат 5-ма нещатни сътрудници. "Има такъв народ" ще имат 4-ма. Засега най-малко имат депутатите от "Продължаваме промяната" и "Възраждане" - по двама. 

Статистиката показва, че най-много са сътрудниците с профил връзки с обществеността и PR. След тях се нареждат експертите в сферата на икономиката и финансите. Голям е и броят на сътрудниците, отговарящи за организационната дейност и за правните въпроси. 

Румен Димитров е нещатен сътрудник в 46-ото НС. В краткия живот на отминалия парламент с работата си той помага в сферата на младежта и спорта. 

"Ролята на нещатния сътрудник е да помага на народния представител да е по-информиран и по-близо до гражданите. Те дават обратна връзка на депутата за нуждите на хората", обясни Димитров.

Максималният брой нещатни сътрудници, които един депутат може да има, е трима. До този момент Николай Радулов е назначил в своя екип двама.

"Аз като специалист по национална сигурност, няма как да взема като сътрудници две балерини. Би било забавно, но не би било уместно. Всеки народен представител определя различни задачи на своите сътрудници. Моите ще ми помагат в областта, в която са специалисти. Проф. Илия Савов ще ми помага при специалните разузнавателни средства. Вече подготвяме законопроект", уточни депутатът от "Има такъв народ" Николай Радулов.

Нещатните сътрудници не са служители на Народното събрание. Те могат да получат възнаграждение от допълнителните две трети над заплатите, които депутатите взимат.

"Нещатният сътрудник е абсолютно доброволен. Той е помагач и не получава материално стимулиране", каза Румен Димитров.

"Нямат твърда заплата, работят без заплащане, но има сума, която по преценка на депутата се изплаща. Парите не са много", добави Николай Радулов.

Различна е ситуацията при сътрудниците на парламентарните групи. На този етап е ясно, че в 47-ото НС към групата на ГЕРБ-СДС за сътрудници са избрани бившият председател на парламента Цвета Караянчева, медийният съветник на Бойко Борисов - Севдалина Арнаудова, както и Лъчезар Борисов, който беше министър на икономиката в третия кабинет на Борисов.

"Тези които са към парламентарните групи, могат да получават заплащане в рамките на това, което получава партията", уточни Радулов.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК