Словесни престрелки заради Сертов. ГЕРБ: Държавна сигурност се върна на бял кон

"Със същия ефект им предлагам да направят декларация за махането на Тодор Живков", каза Тошко Йорданов

22.12.2021 | 18:30 Редактор: Искра Ангелова

Ново пробойна в управляващата коалиция. Този път причината станаха спорни назначения на хора свързани с Държавна сигурност в Министерството на външните работи. Сред тях и бившият ръководител на ДАНС - Петко Сертов. След острата реакция на коалиционните партньори назначенията бяха отменени.

В словесни престрелки влязоха не само депутатите от управляващата коалиция.

"Резултатът е явен - ДС се върна на бял кон, не къде да е, а в политическия кабинет на МВнР. Както видяхме само за седмица за главен секретар беше назначен Иван Петров, секретен сътрудник на Първо главно управление, Петър Видински, секретен сътрудник към БНА, Петьо Петров - секретен сътрудник, Петко Сертов от вчера е назначен за сътрудник", възмути се Даниел Митов от ГЕРБ.

"Със същия ефект им предлагам да направят декларация за махането на Тодор Живков, отново със закъснение, тъй като те са големи бързаци. И е хубаво, че четат декларация за службите, чийто ръководил е бил в службите, които са преименували имената на българските турци", контрира председателят на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Що се отнася до почтени офицери, служили в разузнаването, да не правим класация какви са те и имат ли място в българската политика", подчерта Борислав Гуцанов от БСП.

В крайна сметка беше направена крачка назад и назначенията във външното министерство бяха отменени.

"Благодаря на нашите колеги от "Има танъв народ", на министъра на външните работи, че са взети бързи мерки и тези хора, които са с досиета, няма да бъдат назначени", заяви министър-председателят Кирил Петков.

Управляващите партии заявиха, че в бъдеще са готови да обсъждат на коалиционен съвет подобни спорни назначения.

"Ние ще поставим тази тема пред нашата коалиционни партньори и ще го обсъдим", допълни Христо Иванов от "Демократична България".

Външният министър Теодора Генчовска беше назначена на поста от квотата на "Има такъв народ", но не е коментирала темата за спорните назначения.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ск
преди 2 години
ДС никога не си е отивала Сигнализирай за неуместен коментар