Експерт: Зимният сезон може да бъде пагубен за някои бизнеси

Причините: електроенергията и конкуренцията, каза Даниела Стоева, бивш заместник-министър на туризма

21.12.2021 | 16:30 Редактор: Таня Харизанова

Една от основните теми в туризма е регулацията в сектора и Закона за туризъм. От години проблеми има в рекламата и маркетинга. В рамките на служебния кабинет успяхме да започнем промените с малки стъпки. Това заяви Даниела Стоева, бивш заместник-министър на туризма в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria ON AIR.

"Задължително е новият министър на туризма да си поставя дългосрочни цели, защото този сектор се нуждае от много сериозна реформа. Законът за туризма е едно от нещата, които трябва да се променят. Въпросът е поставян многократно, но досега никой не се е заел", коментира тя.

По думите й Министерство на туризма трябва да създаде благоприятните условия, при които този бизнес да функционира, а не да се намесва в него. "Министерството трябва да се фокусира върху това да има силни ядро, което да се занимава с маркетинга на дестинацията. Това, през годините, не беше в правилната посока. Поставили няколко стълба, които биха могли да бъдат водещи в следващите няколко години", заяви тя.

За 2021 година министерството е разполагало с 15 милиона лева. за реклама - може би най-големият. Бюджетът е от порядъка на 10 милиона лева. В сравнение с конкурентите ни, които са около нас, бюджетът ни е много малък.

"Това, което трябва да се отдели като бюджет е за пиар кампания за дестинацията и това трябва да стане цел на правителството, защото туризма отваря врати даже за инвестиции. На България й липсва позитивната реклама", коментира тя.

Изминалият летен сезон

По думите й летният сезон у нас е бил успешен, имайки предвид мерките, които още действат. "Успяхме да осигурим вход за туристите от Румъния, които са основното ядро от чужденци, почиващи у нас през последните години. Те бяха важни не само за морските курорти, но и райони като Русе, Велико Търново. Не бяха спрени и застрашените чартърни програми на туристите от Нидерландия. В този смисъл сезонът беше успешен", заяви тя.

По думите й българските туристи през годината са били с почти 10% повече, отколкото са били през 2019 година.

Какво се очаква за зимния сезон?

Зимните курорти са изправени пред трудности, заради ограниченията за пътуване, повишаване на цените на електроенергията. Това може да бъде пагубно за някои бизнеси. Цените на енергията са определящи за някои услуги, като зимни спортове. "До последния момент не бяха излезли цените за ски карти и услуги, но вече са обявени. Боровец ги обяви и ръстът там е порядъка на 20-25%."

Според Стоева този зимен сезон ще е по-труден от предходния. Едната причина е електроенергията, другата е наличието на конкурентни дестинации. "Миналата година ние бяхме може би единствената отворена дестинация за зимен туризъм. Привлякохме пазари като Чехия, което беше нетрадиционно. Сега обаче ситуацията не е точно такава".

Пандемията промени гледната точка за пътуване на туристите. Дестинациите основно се избират от гледна точка на своята достъпност и това как може да се пътува, така че това стана едно конкурентно предимство през последните години, но няма да се задържи.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК