Историята на "Младост": Как се е изменил един от най-емблематичните райони в София?

Кварталът стана синоним на гражданска отговорност при изобличаването на нарушения и отстояването на права

18.12.2021 | 14:31 Редактор: Жаклина Иванова

В средата на 60-те години населението на София надхвърля 800 000 души и Столичната община търси варианти за разширение на града. Така се поставя началото на квартал "Младост".

Комплексът и проблемите му през погледа на неговите жители са темата в "Историите ON AIR" тази вечер.

"Младост" е един от най-гъсто населените райони на София. Там от години се строи, но всичко започва на гола поляна. През 70-те, 80-те години Министерството на културата раздава ведомствени жилища на актьори, музиканти, художници, писатели.

"Аз паля колата, "жигулата", да видим къде е - и гледам една поляна, и нищо няма", спомня си музикантът Развигор Попов.

"Една пасторална картинка, едни овце. Крави пасат на едни поляни. Това беше мястото, където щяхме да се настаним ние", обясни Мими Иванова.

"Започнаха строежите, изкопаха дупката. За една-две години беше готово и ние се нанесохме. Вечерно време, топло лято, хубаво", разказа Попов.

Кварталът стана синоним на гражданска отговорност при изобличаването на нарушения и отстояването на права. Новодомците постоянно нарастват, а с тях и автомобилите в квартала се увеличават, а паркоместата намаляват.

Според градския фолклор, ако кажеш, че си от "Младост" това автоматично означава две неща. Първо, че си богат софиянец, защото имотите са изключително скъпи. И второ, че си бунтар по душа, но съвестен гражданин, спазващ правилата, защото в квартала тарикатите не са добре дошли.

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК