На опашката сме по стандарт на живот в Европа, вече и Румъния изглежда недостижима

С 80% се е повишил стандартът на живот в северната ни съседка, а в България - с малко над 60%

17.12.2021 | 19:10 Редактор: Ваня Кузманова

През последните три години всички страни в Европа са повишили стандарта на живот, включително и България. Това показват данни на Евростат за индивидуално потребление.

Но въпреки това страната ни остава на опашката по стандарт на живот, и то вече не заедно с Румъния - която се е изкачила със седем позиции.

Румънското население вече има по-висок стандарт дори от Гърция. С 80% се е повишил стандартът на живот в северната ни съседка, а в България - с малко над 60 на сто.

Статистиката показва още, че Люксембург отбелязва най-високото ниво на Фактическо индивидуално потребление за 2020 г. с 45% по-високо от средното равнище за Европейския съюз, следвана от Германия. България е в дъното - с 39% под средното равнище за съюза. 

"Външният дълг е най-големият фактор, който пречи за развитието. Също така, огромното данъчно облагане, без това да се развива на зони, тоест тази симетрия, финансовата симетрия в Гърция не се реализира и изобщо не се адаптира в тази нужда", заяви университетският преподавател проф. Йоаким Каламарис. 

Според него външният дълг на Гърция е един от главните фактори за занижения стандарт на живот в родината му.

През последните години Румъния фокусира своите ресурси върху борбата с корупцията и въвеждането на работещо електронно управление. Това е помогнало да преодолее последното място, което от години делеше с България.

"Един от най-големите фактори за икономическото развитие в Румъния е успешната им борба с корупцията. Когато ти нямаш корупция, когато режимът за всякакви разрешителни и т.н. работи нормално, тогава фирмите, с много голямо желание пристигат и инвестициите, чуждестранните инвестиции в Румъния са много сериозни", категоричен е журналистът Владо Береану. 

Именно, липсата на чуждестранни инвеститори е една от водещите причини, България да продължава да бъде в дъното на класацията 

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК