Медици от Добрич сътвориха коледно чудо - спасиха дете с масивен инсулт

12-годишното момче е било в кома за седмица

17.12.2021 | 16:35 Редактор: Елеонора Танева

12-годишно дете беше върнато към живота след тежък инсулт и 10-дневна кома. Лекарите от болницата в Добрич за първи път се сблъскват с толкова тежък случай, който според тях при възрастен пациент би довел до фатален край.

Детето постъпва в болницата в критично състояние – с епилептични гърчове, които лекарите много трудно успяват да овладеят. При обстойните прегледи става ясно, че е с масивен инсулт. След множество молби за професионална помощ, отправени към Детската клиника във Варна, малкият Христо е консултиран от специалисти.

"Оттам насетне отговорността попадна в наши ръце. Изключително интензивно лечение. Говорим за изключително интензивна работа, която съобразява пресмятане и адаптиране 24 часа според състоянието на детето", посочи педиатърът д-р Кристина Желязкова.

Още по-критична става ситуацията, когато Христо изпада в кома.

"Мобилизирахме му хемопоказателите и въпреки всичко той си оставаше в кома. В един момент започна то да преглъща, да движи по-лекичко. И започнаха процесите на бавно и продължително възстановяване – той просто се събуди, стана някакво чудо", разказа специализантът в МБАЛ – Добрич д-р Мирена Николова.

Следва интензивна терапия и благодарение на грижите на цялото отделение детето започва да се възстановява. Майката, която доскоро не вярва, че синът ѝ ще оживее, днес е щастлива.

"Благодарение на всички доктори, с д-р Йовчо Йовев, те го стабилизираха и им желая много здраве и щастие. Не знам дали думите са достатъчни да кажа благодаря", сподели Иванква Иванова.

Следва продължителна рехабилитация, за да може Христо да се възстанови напълно.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК