Йотова: Времето на политиците единаци в България свърши

Вицепрезидентът акцентира върху основните качества, които трябва да притежава един истински лидер

17.12.2021 | 14:13 Редактор: Теодора Патронова
Йотова: Времето на политиците единаци в България свърши

Много хора днес не виждат перспектива, чувстват се все по-изоставени и не вярват в институциите. Имаме нужда от лидери, които да върнат убедеността в силата на държавността. От хора, които да покажат, че може да се управлява стабилно и мъдро в полза на всички, а не на определен тесен кръг. Новият парламент и новото правителство трябва да работят за връщане на авторитета на институциите и на вярата, че държавата е гарант за интересите на гражданите. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на ежегодната конференция по проблемите на лидерството, организирана от Института за изследване и развитие на лидерството в информационна среда към Университета по библиотекознание и информационни технологии.

В изказването си вицепрезидентът акцентира върху основните качества, които трябва да притежава един истински лидер.

идерите са грамотни хора със задълбочени познания, ярки личности, способни да предвиждат събития и процеси и да променят съдби. Лидерите имат ясна визия за развитие и в кризисни моменти не действат хаотично, защото винаги са подготвени с няколко сценария и мислят с няколко хода напред", посочи Йотова.

Според нея истинското лидерство се проявява в умението за работа в екип.

"Надявам се, че времето на политиците единаци в България свърши. Истинският лидер трябва да умее да привлича съмишленици. През последните години бяхме свидетели на пагубната практика един политически лидер да се обгражда с хора, които са доста под неговото ниво, за да може да изпъква. Истинският лидер стимулира непрестанно екипа си да се развива и не се страхува, ако някой е по-добър от него", убедена е вицепрезидентът.

Илияна Йотова е категорична, че лидерството не е титла или отличителен знак, който се получава по силата на служебното положение. Тя определи като проява на лидерство решението за въвеждане на "зелен сертификат" в трудната ситуация на тежко разделение на общественото мнение по въпроса.

"Така постъпват истинските лидери – независимо от репутационни негативи, вземат отговорни решения, защото са убедени, че са в интерес на гражданите", посочи Йотова.

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК