Безплатни детски градини и ясли от 1 януари, но общинските служители искат ясни правила

"Децата, които остават без места, ще получат ваучери", посочи социалният министър Георги Гьоков

16.12.2021 | 13:49 Редактор: Жаклина Иванова

Да има безплатни детски градини и ясли от другата година. Това са едни от основните приоритети на социалния министър Георги Гьоков. Това съобщи самият той в ефира на "България сутрин".

Синът на Гергана Пенчева е в първа група в детската градина. Тя смята, че за някои родители таксите в градината са непосилни, а новата система ще стимулира повече деца да се върнат в градините.

"Грубо около 50 лв. при пълен месец се заплаща при ходене на детето в детска градина. Нищо, че съм с отстъпка, отново е 50 лв. - при 22-23 работни дни", сподели тя.

Социалният министър предвижда безплатните детски градини да влязат в сила от 1 януари, а децата, които остават без места, ще получат ваучери, с които да се подпомагат семействата.

"В София и в други големи градове има деца, които остават извън системата заради липсата на места. Ние се спряхме на варианта да получават ваучери, които могат да използват в частна детска градина или по някакъв друг начин", уточни социалният министър.

Общинските служители и представителите на градини обаче, искат разписани ясни правила и да се знае кой ще поеме финансирането за тази заявка.

"Когато се говори за безплатни образователни и социални институции, където влизат яслите, трябва да се направи разчет какво поема държавата и какво общината. А не един да казва така ще бъде, а друг да се чуди как да плати тази услуга", посочи директорът на дирекция "Образование" - Велико Търново - Пенка Игнатова.

Управляващите ще се опитат да обвържат майчинството през втората година с минималната работна заплата. В момента то е 650 лв. Промяна се търси и за първата година, за да може родителите да бъдат стимулирани да се осигуряват на реалните доходи.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК