Светът подхожда към кабинета "Петков" с умерен оптимизъм

Сделката за правителство в България сочи към повече стабилност и продължаване на досегашната политика

14.12.2021 | 13:40 Редактор: Тодор Петров

Новото правителство на България, съставено след три поредни парламентарни вота, влезе във фокуса на световните медии. Сдържано оптимистичен е първият коментар на рейтинговата агенция "Фич". 

Първият европейски лидер, който поздрави новия премиер Кирил Петков, беше председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. 

"Поздравления за вашия избор за министър-председател на България, Кирил Петков", написа тя. В първото си съобщение председателят на ЕК посочи, че го чака с нетърпение на последната за годината среща на върха в Брюксел. На нея обаче страната ни ще бъде представена не от Петков, а от президента Румен Радев. 

Затова и Фон дер Лайен се поправи: Нека да започнем да работим заедно за успешен "зелен" и дигитален преход. 

Поздрав дойде и от председателя на Европейския съвет.

"Очаквам да се срещнем скоро и да работим заедно по общите въпроси на Европейския съюз за стабилност в региона и съседните страни", написа Шарл Мишел.

Очаквания, че с новия кабинет ще се сложи край на месеци неяснота и надежда, че в началото на 2022 г. България ще получи одобрение на Плана за възстановяване и развитие и към икономиката ще потекат милиарди дарени евро. Това е тонът на рейтинговата агенция "Фич" и на аналитичинто-прогнозното поделение на агенция IHS Markit. 

"Сделката за правителство в България сочи към повече стабилност и продължаване на досегашната политика, намалява краткосрочната политическа несигурност, която можеше да попречи на навременно прилагане на Плана за възстановяване", коментира "Фич".

Агенцията отбелязва, че става дума за солидните 6,6 млрд. евро, очаквани като грантове. Световните медии наблягат и на обещанието на Петков да се бори с корупцията. Световните анализатори коментират и евентуални възможни трусове в четворната коалиция, застанала начело на България. 

"Ройтерс" пък говори за коалицията като за "безпрецедентна комбинация от леви социалисти, антисистемната ИТН и дясноцентристката "Демократична България". 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК