Бизнесмен съди НАП за 1 млрд. лв., разболял се от тормоза на данъчните

Габровецът ще даде парите за благотворителност

13.12.2021 | 19:58 Редактор: Елеонора Танева

Габровски бизнесмен съди Националната агенция за приходите за рекордната сума от 1 млрд. лева. Мартин Петров е внесъл исковата молба по Закона за отговорността на държавата и общините на 1 декември в Административния съд. В нея той посочва, че здравето му е съсипано заради тормоз от данъчните. 

Преди 7 години Мартин Петров се връща от чужбина и започва бизнес със зърнени култури. Търгува с партньори от Гърция и Италия и Кипър. Само за няколко години развива бизнеса си, през 2016 оборотът на фирмата достига 3,5 млн. лева.

"И от март 2017 г. започнаха първите проверки. След това постъпва ново искане и са ми наложили 22 акта. Бяхме в съда, за да обжалваме тези актове. 19 от тях отпаднаха, три бяха потвърдени. След като НАП видя, че повечето актове са отпаднали, започна проверка след проверка пак по разясняване на случаи. Започнаха ревизия, която продължи около осем месеца", разказа бизнесменът.

Той твърди, че инспектори от дирекцията на НАП в Бургас очаквали финансови стимули от него. След като отказал, тормозът от данъчните продължил. Междувременно Мартин е диагностициран с тежко сърдечно заболяване.

"Един инспектор по приходите загатна, но няма как да стане, да влизам в корупционна схема. Не мога да извадя праи, аз си плащам данъците, ще си изтърпя наказанията, ако актовете са правилни. Спрях да правя всичко, телефонът си го изключих, спрях да работя, спрях да се грижа за семейството си и за детето си. Спрях да извършвам всякаква дейност, не исках да коментирам с никого. Преместих се в Германия само, за да не преживявам това нещо в България", сподели за тормоза Петров.

Адвокат Десислава Колева обясни, че клиентът ѝ съди за 1 млрд. лева НАП, не заради имуществената облага.

"Бизнесът му е съсипан, до такава степен, че към момента той е останал без никакви доходи, с изключение на пенсията, която получава по инвалидност", уточни адвокатът. 

44-годишният бизнесмен заяви, че няма какво да губи от делото. А ако получи обезщетението, ще го даде за благотворителност. СНХ Мартин Петров: 
"Българското общество да не се страхува - това е кауза, не става дума за пари.! Това е за нашите деца, аз от тези пари не искам, ще бъдат раздадени", категоричен е Петров.

От Националната агенция по приходите заявиха, че не са запознати със случая. Очаква се делото да бъде насрочено за началото на новата година.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
5 rate up comment rate down comment 0
Наблюдател
преди 2 години
Не е нужно да си нарушил законите, за да те съсипе НАП. Може просто да си нарушил нечии бизнес интереси. Държавният рекет у нас все още има страховити размери. А примери, като този, колкото щеш. Сигнализирай за неуместен коментар