Огромен водовъртеж разруши част от Дяволското гърло, прилепите напуснаха пещерата

Остава усложнена обстановката в Смолянска област

13.12.2021 | 18:15 Редактор: Искра Ангелова

Остава усложнена обстановката в Смолянска област като след поройните дъждове, днес паднаха и обилни снеговалежи. Все още в бедствено положение остават общините Неделино, Рудозем, Девин и Смолян. 

100-метров водовъртеж е унищожил инфраструктурата в пещерата Дяволксото гърло при наводненията през изминалата нощ. Организацията, която стопанисва обекта, започва незабавно дейности по възстановяването на щетите. Заради свлачища по пътищата в района села Триград и Ягодина са откъснати. 

Достъпът до тях е само по планински пътеки.

"През последните 24 часа са влизали над 2 000 литра в секунда вода. Залата се е напълнила до тавана, дълбочината на водата е била 35 метра, широчината - над 100 метра. В един момент затлачени дървета са се пропукали и сифонът е погълнал всичко. Това е образувало огромен водовъртеж, който е помел цялата електрическа инсталация, част от туристическия маршрут, а дори прилепната колония, която е от над 60 000, е напуснала пещерата, за да се спаси от катаклизма", каза Владимир Солаков от Туристическо дружество "Орфей" - Девин.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК