След потопа: Остава критична ситуацията в Южна България

За щастие, няма пострадали хора

12.12.2021 | 18:35 Редактор: Здравко Черкезов

Наводнени къщи и дворове, подкопани пътища и десетки свлачища след проливните дъждове, излели се в Южна България. Редица реки излязоха от коритата си. Обявено е бедствено положение в цяла Смолянска област, както и в някои общини в Благоевградско.

От събота дъждът в района на Петрич не е спирал. Деретата в Беласица бързо са се препълнили, а вълна е заляла всичко по пътя си в квартал "Бухото". С идването на деня се разкри мащабът на бедствието. 

"Снощи беше наистина страшно, това не беше дерето, което преижда всяка пролет и всяка зима, това беше буквално река, която носеше огромни камъни, дървета. Буквално къщата ни е зарита на половина", разказа жител на "Бухото".

Няма пострадали или бедстващи хора, но щетите са значителни. Местната управа прати тежка техника, която да се опита да разчисти огромни количества свлякла се земна маса, блокирала пътищата. 

"Много е зле натам, проходимо ли е изобщо - не, не е проходимо. Аз съм на 80 години и такова нещо не съм виждал", сподели петричанин.

Според местните причината за огромното количество вода е изрязаната тази есен гора. 

Дъждът нанесе щети и на други места в Югозападна България. Струма излезе от коритото си и наводни къщи и земеделски земи общините Благоевград и Симитли обявиха също бедствено положение. 

В село Филипово, в община Банско, водата си проби път през къщите, а пътят над населеното място е подкопан. 

Река Места пък отнесе водопровода на община Гърмен и подкопа два моста в района. Десетки са активизиралите се свлачища в района.

Наводнени имоти, отнесени пътища, свлачища и прекъснато електрозахранване и в Родопите след обилния дъжд, който продължи близо 20 часа. Заради рязкото повишаване нa нивото на реките няколко общини обявиха бедствено положение. 

"Реката беше преляла на улицата. Събудихме хората от центъра. Предупредихме ги, че може да се наложи евакуация. Към 1 часа положението в града стана критично и обявих бедствено положение. Няма ток в почти цялата община. Свличане на земна маса и камъни доведе до затваряне на пътища", обясни ситуацията кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

В село Елховец падна мост една от махалите е затворена, има само пешеходен достъп. В района на Садово река Чая за пореден път отнесе дига и заля обработваеми земи.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК