Водно бедствие в страната - реки нахлуха в къщи, пропаднаха пътища, тръгнаха свлачища

Населени места са без ток, до някои населени места няма достъп с коли

12.12.2021 | 13:38 Редактор: Елеонора Танева

Заради проливните дъждове от последното денонощие е усложнена обстановката в някои части на Южна България.

Наводнени имоти, отнесени пътища, свлачища и прекъснато електрозахранване. Такава е обстановката в южните части на Родопите след обилния дъжд, който продължи почти денонощие. Минути след полунощ няколко общини обявиха бедствено положение, заради рязкото повишаване на речните нива.

"Реката беше преляла на улицата. Събудихме хората от центъра. Предупредихме ги, че може да се наложи евакуация. Към 1 часа положението в града стана критично и обявих бедствено положение. Няма ток в почти цялата община. Свличане на земна маса и камъни доведе до затваряне на пътища", обясни ситуацията кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

В село Елховец падна мост, една от махалите е затворена, има само пешеходен достъп. Отнесени са автомобили, залети са дворове, има свлачища. Това наложи обявяването на бедствено положение и в Неделино, Девин и Борино. 

Дъждът нанесе щети и в Югозападна България. 

Река Струма преля на няколко места. Община Симитли обяви бедствено положение. Сериозна е ситуацията в село Филипово, в община Банско. През къщите на хората продължава да се стича вода, пътят над селото също е подкопан. Река Места отнесе водопровода на община Гърмен и подкопа два моста в района. Десетки са свлачищата в област Благоевград. 

Садово също обяви частично бедствено положение след като река Чая отнесе дига и заля обработваеми земи.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Горките хорица :(( Дано спрат скоро дъждовете и се организира помощ! Сигнализирай за неуместен коментар