Частично бедствено положение след пороите в Смолянско

Населени места са без ток

12.12.2021 | 12:16 Редактор: Елеонора Танева
Частично бедствено положение след пороите в Смолянско

Частично бедствено положение е обявено в област Смолян заради пораженията от поройните дъждове. Бедствено положение е в сила в четири от общините в областта - Неделино, Смолян, Девин и Рудозем, а в Борино и Мадан е частично. Усложнена остава обстановката в област Смолян вследствие на проливните валежи през изминалото денонощие. Това съобщи областният управител Стефан Сабрутев пред БТА. 

Продължителните дъждове, придружени на места със силен вятър предизвикаха преливания на реки, активизиране на свлачища, прекъсване на пътища и електрозахранване. Пътят към село Мугла е прекъснат. Залят е и пътят между селата Смилян и Арда в района на с. Кошница. Сериозни пропадания има и по трасето Стойките - Широка лъка.

В община Девин поражения има основно по пътната инфраструктура. В община Рудозем все още има населени места без електричество. Нивото на река Арда в района на Рудозем се е повишило застрашително през нощта, преливайки в централната градска част. Електричеството на почти цялата община Рудозем е прекъснато. На територията на цялата община има активирани свлачища, екипи работят за отстраняването на щетите, допълниха от пресцентъра.

През цялата изминала нощ екипи са се отзовавали на сигнали за паднали дървета по пътищата на територията на област Смолян. Шофьорите трябва да бъдат изключително внимателни. Пътните платна са наводнени, има образувани кални наноси, предупредиха от Областния кризисен щаб.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК