Проф. Бобева: Планът за възстановяване е сбъркан концептуално

Забележките на ЕК: необходимо е да ни дадете числа!

13.12.2021 | 16:00 Редактор: Таня Харизанова

Всеки един план преживява различни етапи. Гледах и в другите страни. Не минава плавно, има дебат между едната и другата страна. Това каза в предаването "Опорни хора" бившият вицепремиер проф. Даниела Бобева по повод 43-те забележки на ЕК за Плана за възстановяване.

"Проблемът при нас е, че имаше много дебати досега. Това са повече от година дебати и трябваше да се изчистят някои основни неща. Не е важно, колко са на брой тези критики, а въпросът е в това, колко съществени и колко сериозни са те", каза  експертът.

Бобева допълни: "В това отношение аз бих ги разделила на три части или на три вида. Едните са доста технически – недоизяснени неща, несвършена работа, което говори за липса на капацитет или ограничен капацитет на екипа, защото те трябваше да се изчистят досега, за да не тежат. Например, има конкретни текстове, за които на мен ми се струва унизително – от комисията казват, ще ви напишем този текст. Имаме такива, които са лесни за оправяне. Но те са малко."

"Има една средна група, в която това, което иска ЕК е, ние да смятаме. А ние нарочно не сме смятали. Нашият план е сбъркан концептуално, защото той целеше да се постигне една предизборна, вътрешно-политическа комфортна позиция. Т.е., да са доволни профсъюзите, работодателите, гражданите да чуят хубави неща и да има политически консенсус по този план", уточни икономистът.

"А планът е съвсем различно нещо. Той е обърнат към това, доколко, как и с какви разходи ние ще направим зеления преход. Въпросът не е дали, въпросът е кога ще го направим. В този смисъл – сега започва упражнението. Защото, когато започнем да смятаме за ефекта от плана, тогава ще бъдем много изненадани. Защото досега ние не сме говорили откровено за този план", смята експертът.

Според проф. Бобева проблемът е в липсата на експертиза.

"ЕК почти на всяка забележка казва: необходимо е да ни дадете числа! Много от предложените проекти и програми не са аргументирани – защо толкова пари за това се дават. Направи ми впечатление проекта за хеликоптерите за бърза помощ. Отдавна говорим за това. Комисията пита: тези хеликоптери на държавно, на частно предприятие или на болниците ще се дават. Какво ще бъде? Тези неща, които сме хвърлили в пространството като обещание, те не са подплатени със сериозни разчети. И това го казва комисията още в началото", подчерта тя.

"ЕК казва, че позитивният ефект от този план се надценява. Т.е., ние нямаме реална представа за макроикономическата част. Ние нямаме реална представа, а и никой не обяснява, в какво положение се намираме в момента по отношение на спазването на основните таргети на зеления пакт. Ние не сме толкова зле, ако питате мен", категорична е проф. Даниела Бобева.

Цялото интервю гледайте във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК