Испания чака милиарди по Плана за възстановяване, нас ни чакат 207 въпроса

България следва да ги адресира, преди Комисията окончателно да одобри Плана

13.12.2021 | 10:09 Редактор: Здравко Черкезов
Испания чака милиарди по Плана за възстановяване, нас ни чакат 207 въпроса

На 3 декември Европейската комисия дава положителен отговор на искането на Испания относно редовно плащане от 10 милиарда евро безвъзмездна помощ по графика на националния си План за възстановяване и устойчивост.  Това е първата положителна оценка на Комисията относно молба за редовно плащане.

Испания представя своето първо искане за грант, отчитайки постигнати 52 ключови етапа, покриващи реформи в областта на устойчива мобилност, енергийна ефективност, декарбонизация, свързаност и др.

Плащанията по Механизма за възстановяване се основават на достигане на целите и ключовите показатели в изпълнението на инвестиции и реформи, очертани в Плановете на страните членки.

И докато Испания очаква първото си официално плащане по Плана за възстановяване, след като е изпълнила достатъчен брой ключови показатели за реформи и инвестиции, у нас нещата не изглеждат розови.

Най-напред България закъсня с изпращането на Националния план за възстановяване, което ограничава възможностите за получаване на аванс и за стартиране на реформите възможно най-скоро. Въпреки по-късното представяне, очевидно по Плана не е постигнато достатъчно съгласие, защото почти два месеца след внасянето му Комисията все още има множество въпроси и препоръки.

От последното писмо на ЕК разбираме, че България следва да отговори на 207 въпроса, преди Комисията окончателно да одобри плана.

Все още не е адресиран фундаменталният проблем с разминаването и липсата на яснота за разликата между ресурси, дейности, резултати и ефекти, както вече отбелязахме тук. За съжаление, комбинацията между политическа криза и затруднения във формулиране на реформи, цели и индикатори, както и слабото проектиране, ще има негативни последици върху възможностите да се използват скоро европейските средства.

Четете повече по темата в BloombergTV.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК