Пеканов след критиките за Плана: Забележките са нормална част от комуникацията с ЕК

Европейската комисия върна на България Плана за възстановяване с критики в 43 точки

09.12.2021 | 22:21 Редактор: Жаклина Иванова

Европейската комисия върна на България Плана за възстановяване с критики в 43 точки. Вицепремиерът и министър по еврофондовете Атанас Пеканов коментира, че има два големи въпроса, по които има забележки. Това са енергетиката и върховенството на правото. Той обаче подчерта, че е спокоен, и че забележките са нормална част от комуникацията с Комисията.

"Невярно е, че има голяма критика към сектор "Енергетика". При сектор "Енергетика" така, както е в Плана, имаме огромен прогрес. Това беше и обратната връзка, която получих в много неформални срещи. Министерството на правосъдието предложи механизъм за критиката, която от от много време получаваме в годишния доклад, а именно за липсата на отчетност на главния прокурор", изтъкна Пеканов.

От Комисията посочват, че в проекта липсват ясни и категорични законови ангажименти за декарбонизация на икономиката. Необходими са и действия за извеждане от експлоатация на някои от най-замърсяващите въглищни централи. Според Комисията, България не е направила достатъчно, за да докаже, че предстои автомобилният транспорт у нас да се съобрази с условията на "зелената сделка".

Трябват и повече конкретни действия за върховенството на закона, включително чрез гарантиране отчетността на главния прокурор.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК