"Зеленият сертификат" скара депутатите, страстите охлади "Продължаваме промяната"

Депутатите ще ходят на работа без него

10.12.2021 | 17:40 Редактор: Искра Ангелова

Депутатите ще ходят на работа без "зелен сертификат". Това реши Народното събрание след дебати, продължили три дни. Заради решението от ГЕРБ-СДС внесоха предложение за пълна отмяна на изискването за "зелени сертификати".

Спорът в петък провокира декларация на ДБ.

"Би било проява на тежка липсва на морал и представителство да не приемем отговорността, и да не се съобразим с това изискване и на територията на българския парламент", каза Александър Симидчиев от "Демократична България".

И дебатът беше открит.

"Ние не сме против "зеления сертификат" и никога не сме били, но бяхме озадачени от начина, по който той се въведе в България", подчерта Георги Михайлов от БСП. 

"Но е е хубаво, че и вие смятате, че НС е мол или ресторант, защото правилата, които са наложени в момента, са за обществени обекти със свободен достъп", пошегува се Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

И спорът прерасна в скандал.

"Това предложение, че човек, който иска да си го слага, или не може да си го сложи - има право да участва в работата на Народното събрание", категоричен бе Любен Дилов - син от ГЕРБ.

"Уважаеми от ГЕРБ, дали са били ваксинирани поставените лица, източвали милиони от Хемус", попита Крум Зарков от БСП.

Страстите в пленарната зала успокоиха най-новите в парламента.

"Да прекратим разискванията и да преминем към гласуване", апелира Асен Василев от "Продължаваме промяната".

Окончателното решение позволи на депутатите да влизат без сертификат, а тези, които са под карантина, да работят дистанционно чрез видеовръзка.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК