Всичко поскъпна сериозно, пенсионерите се примиряват да ядат 2 пъти по-малко

Причина за сериозното увеличение на цените на стоките са по-скъпите горива и ток

09.12.2021 | 19:39 Редактор: Искра Ангелова

С около 20% по-скъпо ще ни струва коледната вечеря в сравнение с предходните години. Причина за сериозното увеличение на цените на стоките са по-скъпите горива и ток в последните месеци.

Венера Тонева е пенсионер. Току-що е получила пенсията си и вече проверява какво би могла да си купи за Коледа. Смята, че дори и с добавката ще ѝ бъде трудно.

"Скъпо е. Трябва да ядем два пъти по-малко. Ние ще гледаме да се вместим някак, за да отпразнуваме хубав празник", сподели пенсионерката.

От увеличението на цените на горивата и енергията страдат и потребители, и търговци, и производители.

"Все по-малко клиенти идват на общински пазари, повечето са във веригите. И като прибавим повишението на енергоносители, на горива - цената става непосилна за повечето клиенти", коментира Росица Тодорова.

Експерти смятат, че решение на ситуацията с по-високите цени е държавата да вдигне заплатите и пенсиите. 

"Преизчисляването на пенсиите ще компенсира в някаква степен повишението на цените", подчерта макроикономистът и преподавател във Великотърновския университет д-р Иван Боянов.

Докато заплатите не започнат да се увеличават пропорционално на повишението на цените, покупателната способност на българина ще остане ниска, категорични са икономисти.

Вижте повече в репортажа на кореспондента ни.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК