Над 70% от българите: Скопие първо да си реши проблемите с нас, след това да иска в ЕС

Малко по-склонни да пренебрегнат проблемите са представителите на най-младата възрастова група

09.12.2021 | 13:06 Редактор: Теодора Патронова
Над 70% от българите: Скопие първо да си реши проблемите с нас, след това да иска в ЕС

Над 70% от българите смятат за приоритет уреждането на отношенията на Скопие със София, а не пътя на Скопиe към Европейския съюз. Колебанието в това отношение е спаднало в рамките на година и структурата на мненията показва почти автоматична картина. 

На обратното мнение са 7,5%. Останалите 21,4% се колебаят. Това става ясно от изследване на "Gallup Intenational".

Малко по-склонни да пренебрегнат проблемите в отношенията ни със Северна Македония изглеждат представителите на най-младата възрастова група и хората с по-ниско образование. Но и при тях делът на подкрепящите опцията Северна Македония да стане член на ЕС, независимо от проблемите отношения с България, не надвишава една десета.

Най-твърди в позицията, че най-важно е да бъдат уредени отношенията между двете страни, а не толкова дали Северна Македония ще се присъедини към ЕС са висшистите, възрастовите групи над 45 години и жителите на столицата.

Най-голям е делът на колебаещите се отново при по-младите респонденти, хората с основно или по-ниско образование, както и респондентите, определящите се като турци и роми. За сравнение: в столицата – където са концентрирани групи с по-високи доходи и образование, в по-активните икономически възрасти – онези, които дават приоритет на членството на Северна Македония в ЕС са само 2%, а на обратното становище са близо 80%.

Сред електоратите на партиите на практика има единодушие – над 80% от привържениците на "Продължаваме промяната", на ГЕРБ са на мнение, че уреждането на отношенията е приоритет, а пътят на Скопие към ЕС идва след това. Малко по-големи са дяловете на колебание при ДПС, но и там най-сериозното натрупване е в опцията "уреждането на отношенията е най-важно". Любопитно е, че малко по-осезаем дял колебание в сравнение с общата картина има и при привържениците на БСП.

Данните са от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено "лице в лице" с таблети между 25 ноември и 3 декември сред 803 пълнолетни българи.

Снимка: Gallup Intenational

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК