ИБГНИ за "зеления сертификат": Депутатите не трябва да се имат за богоизбрани

"Борисов се е погрижил да сложи доста мини в някои министерства", каза Димитър Делчев

07.12.2021 | 21:36 Редактор: Искра Ангелова

Трябва ли "зеленият сертификат" да важи и за депутати? 

"Депутатът е човек, той е гражданин, независимо дали се намира в мола, Народното събрание, училище. Изведнъж парламентът се описва като някаква обетована земя, в която не трябва да има "зелен сертификат". Това е двоен стандарт и би било грешка Народното събрание да даде и тази привилегия на народните представители. А към този момент решението е да няма решение", каза адвокатът Димитър Делчев от "Изправи се БГ! Ние идваме!" в студиото на "Денят ON AIR".

Според него в момента ситуацията е "висяща".

"Зелен сертификат" не се издава само срещу ваксина, той се издава срещу антитела, преболедуване на Ковид-19. Толкова се разшириха възможностите за издаване на "зелен сертификат", че хората си ходят нормално на работа и никой не се оплаква. Народните представители не трябва да имат себе си за богоизбрани. Привилегиите трябва една по една да се махнат", допълни Делчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той смята, че на 99% правителство ще има.

"То ще е малко като един влак, който трябва да мине през изпочупени релси, а на някои места липсват такива. Другият проблем е, че вагоните могат да се разкачат в някакъв момент, тъй като коалиционните партньори са много различни. Тях ги делят не само идеологически различия, но и чисто личностни. Има два много големи проблема, които ще действат върху следващото правителство. Но това, което Кирил Петков и Асен Василев правят, а именно да се състави правителство - е правилно. Те трябва да бъдат поздравени за това, тъй като колкото по-бързо се състави правителство, толкова по-малък е шансът да се бият пукнатините на коалиционните партньори", смята адвокатът.

Делчев припомни, че проблемите на хората се трупат и се превръщат в планина, която скоро ще ни зарине.

"Всеки ще трябва да направи компромис, част от хората ще трябва да направят компромис с политиките, които са си задали. Друга част с начина, по който виждат следващото правителство. Има логика в искането на ДБ в министерствата да има разнообразни представители. Новият кабинет няма да има смелост да влезе в корупционни схеми, защото времето няма да им позволява", каза още той.

По думите му "Продължаваме промяната" и БСП поемат отговорност на най-високо ниво, тъй като те влизат с лидерите си.

"Г-н Борисов се е погрижил да сложи доста мини в тези министерства и те тепърва ще започнат да гърмят. И в такъв момент дали някой няма да избере по-лесното - да се оттегли. Трябва да се сключи коалиционно споразумение, което е добре премислено и дава ясни гаранции, че никой няма да разруши правителството в следващите 6 месеци", заяви Делчев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК