Компромиси и приоритетни политики - какво си казаха ИТН, ДБ и "Възраждане" с Радев

Голямата цел е работещо коалиционно управление

07.12.2021 | 13:30 Редактор: Тодор Петров

Втори ден на консултации на партиите при държавния глава Румен Радев. Днес на "Дондуков" 2 дойдоха от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане". 

"Ще бъдем предвидими и лоялни партньори, ако разбира се, колегите, с които водим разговори, също бъдат такива. В момента знаем, че трябва да се надмогне личното его. Трябва да се направят необходимите компромиси в името на голямата цел", заяви Тошко Йорданов от ИТН пред президента Радев.

Голямата цел, според партията на Слави Трифонов, е работещо коалиционно управление. От ИТН не очертаха големи различия. С приоритетни политики, но с нагласата за компромис на "Дондуков" 2, влязоха от "Демократична България". Според тях има леки технически различия.

"Колкото и да изглежда труден, процесът е една идея по-лесен, защото всички са наясно, че няма накъде да се ходи. Въпросът е как ще съумеем след това то да функционира", подчерта Христо Иванов.

Коалиционното споразумение е обсъдено отново снощи между партньорите в централата на ДСБ.

"Обсъждахме рамката на коалиционното споразумение, не политиките. Имахме някои технологични бележки, които не са свързани с конкретни притеснения. Например, ставаше дума за конкретни изисквания за зам.-министрите - да се отнасят към съветниците", поясни Христо Иванов. 

Конкретно притеснение от "Демократична България" имат в сектор "Сигурност", където бяха сменени всички шефове на служби от министър Бойко Рашков. 

Последни на масата за разговори с президента дойдоха от най-малката партия в парламента. От "Възраждане" вече заявиха, че са готови за диалог с останалите за бъдещо управление. До момента обаче подадена ръка от партиите не е имало. 

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК