АЕЖ: Свободата на словото не предполага привилегии за отделни медии

От асоциацията са изискали информация по казуса с "Труд" от Министерството на културата

07.12.2021 | 13:14 Редактор: Елеонора Танева
АЕЖ: Свободата на словото не предполага привилегии за отделни медии

Асоциацията на европейските журналисти поиска от служебния министър на културата Велислав Минеков информация заради случая със затварянето на редакцията на "Труд", съобщиха от организацията.

От АЕЖ твърдят, че са установили, че Административният съд в София на два пъти е отхвърлял искане на наемателя на помещенията - фирма "Южен кръст 2001" ЕООД, да спре предварителното изпълнение на заповедта на областния управител на София за освобождаване на помещенията.

След първото определение следва ново искане за същото с мотива, че управителят на фирмата се е самокарантинирал заради симптоми на Ковид-19 и това му пречи да търси нови офиси. И това искане е отхвърлено, тъй като на съда не са предоставени никакви потвърждаващи новото обстоятелство документи.

Конфликтът между наемодателя, в лицето на държавата, и наемателя, в лицето на свързана с издателя на "Труд" фирма, продължава вече шести месец.

"Важно е да се отбележи, че свободата на словото не предполага привилегии за определени медии, които да се ползват с преференциално третиране, от достъп до пресконференции, интервюта, до ползване на държавни имоти срещу символичен наем, реклами, фондове"., посочват от АЕЖ.

"За съжаление, през последните години виждаме, че близки до властта медии са получавали подобно привилегировано отношение. А когато то бъде прекратено, обикновено се прави опит това да се представи като репресия и да се представи като заплаха за свободата на словото. Само че, ако дадена медия е получавала по-благоприятни условия от държавата или от дадена община, това е точно обратното на мечтаната ненамеса на държавата в медиите. Затова и прекратяването на тези условия не може да се разглежда като заплаха за свободата на словото, а напротив. Това  е условие за справедливо третиране на медийния сектор. Както другите медии си плащат наемите и консумативите, това трябва да важи за всички", посочват още от организацията.

И подчертават, че всяко действие на властта, което засяга  медии, трябва да е добре преценено и да не дава основания за съмнение, че се атакува свободата на словото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК