fallback

Проф. Балтов: Не можем да спрем Омикрон, бустерната доза трябва да стане задължителна

Нужни са по-драстични мерки у нас, убеден е бившият шеф на "Пирогов"

03.12.2021 | 20:40 Автор: Елеонора Танева

Омикрон превзема все повече страни. Силата му на разпространение накара Световната здравна организация да призове фирмите производители на ваксини да ги преработят спрямо новия вариант на коронавируса. В същото време много държави предприеха затваряне на граници за пътници от рискови държави. 

"Ако отсега започнат да се взимат превантивни мерки, ще се справим с новия вариант на коронавируса. Неприятното, което виждаме досега, е как служебното правителство в лицето на здравния министър с лекота отхвърля новините от Южна Африка. Има два сценария за Омикрон - да протича по-тежко от Делта или по-леко, но да заразява по-бързо", коментира бившият директор на "Пирогов" и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС проф. Асен Балтов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него и у нас трябва да се предприемат по-строги мерки като задължителен PCR тест на пристигащи от рискови страни, задължителна карантина и повторно тестване на осмия ден, както се прави в Англия.

"Инкубационният период на Омикрон е от 3 до 5 дни. Няма как да го спрем да влезе в България, но когато си подготвен, може да предотвратиш по-големи поражения", убеден е медикът.

Той е категоричен, че подобряването на ваксинационния процес е спасението. 

"Имунитетът и антителата падат няколко месеца след ваксинацията и има нужда от трета доза. Имунитетът, който е постигнат у нас, ще падне драстично, когато минат тези 6 месеца след масовото ваксиниране. Вероятно много европейски държави ще въведат задължителна бустерна доза, за да бъде валиден "зеленият сертификат", може би това трябва да стане и у нас", добави проф. Балтов пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът подчерта наблюденията си върху здравната система, която по думите му изнемогва, а медиците са на предела на силите си. Той беше категоричен, че ГЕРБ-СДС ще подкрепи всяка разумна мярка, свързана със здравеопазването. 

"ГЕРБ ще подкрепи всичко, което е добро за хората. В нашата програма искаме базовата заплата при лекарите да бъде 3 000 лв., при специалистите по здравни грижи - 2 000 лв., при санитарите - 1 000 лв. Това го нямаше в преговорите. Но смятаме, че ще ни подкрепят нашите колеги в Народното събрание", заяви проф. Балтов. 

Един от приоритетите, които той подчерта, е завършването на електронното здравеопазване, което ще позволи проследяването на пациентите и правилното им лечение. Балтов определи като обречена и популистка идеята болниците да не бъдат търговски дружества. И призова да се назначи проверка на тестовете, поръчани за учениците, защото имало съмнителни неща около доставките. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback